Lauantaina pelataan Tampereen paikalliskamppailu PP-70 – Ilves FS. Mitä ajatuksia paikalliskamppailu sinussa herättää, Ilves FS päävalmentaja Matti Anttonen?
-Paikalliskamppailut ovat aina nimensä veroisia. Niihin lähdettäessä on turha katsoa sarjataulukkoa, sen on historia moneen kertaan osoittanut. Molemmissa joukkueissa on paljon toisilleen tuttuja pelaajia, joten ottelupäivänä tullaan varmasti aistimaan normaalia suurempaa latausta ottelua kohtaan. Tunnetta saa tulee peliin mukaan, mutta sen tarjoama lisäenergia on osattava suunnata oikeisiin asioihin.

Mitä nämä oikeat asiat ovat?
-Futsal on joukkuepeli, mutta jokaisen pelaajan täytyy itse tehdä omat ratkaisunsa kentällä pelitilanteen mukaisesti. Ratkaisujen täytyy tukea joukkueen peliä, joko suoraan tai välillisesti. Esimerkiksi pallollisen aloite haastaa vastustajaa laidalla voi suoraan vahvistaa joukkueen peliä, se antaa omille pelaajille signaalin että nyt katsotaan voisiko tästä murtaa vastustajan puolustuksen. Pallottomat pelaajat voivat omilla liikkeillään välillisesti tukea laitahaastoa tarjoamalla yhden helpon syöttösuunnan, puolustuksellisen tasapainon sen varalta jos haastossa menetetäänkin pallo ja hyökkäyksellisen syöttövaihtoehdon joko murtautumiseen tai maalintekoon. Oikeita asioita olisivat, että kaikki edellämainitut vaihtoehdot tapahtuvat samaan aikaan eri pelaajien toimesta. Kaikki eivät voi jäädä varmistelemaan eivätkä kaikki voi karata maalintekoon.

Lisäenergian haluaisin tuovan haastotilanteisiin pykälää terävämmän rytminmuutoksen, maalinedustapeliin tarvittavaa röyhkeyttä ja tilanteenvaihtoihin nopeamman reakoinnin.

Olet ehtinyt olla päävalmentajan kohta kuukauden verran. Miltä joukkueen peli tällä hetkellä näyttää?
-Meillä on todella innostava kuukausi takana. Ensimmäiset ottelumme ToPV ja FC Kemiä vastaan tulivat uuden aktiivisemman pelitapamme puolesta liian nopeasti vastaan, mutta osoitimme molemmissa peleissä pystyvämme vastaamaan liigan parhaimpien joukkueiden haasteeseen omalle pelillämme. Viime viikon GFT-ottelussa olin tyytyväinen hyökkäyspeliimme, tapaan miten saimme GFT:n prässin murrettua ja luotua maalipaikkoja, mutta samalla paljastui kehitystarpeita puolustuspelissämme. Viimeisen viikon olemme harjoitelleet todella intensiivisesti ja fokus on ollut puolustuspelimme yhtenäistämisessä. Olemme kasvaneet joukkueena oikeaan suuntaan ja olen tyytyväinen joukkueen tämänhetkiseen harjoitusilmeeseen, mikä lupaa hyvää loppukauden pelejä ajatellen.

Minkälaisin odotuksin joukkue lähtee paikallisotteluun PP-70 vastaan?
-Kaikki haluavat näyttää osaamisensa paikallisottelussa, se on varmaa. Meiltä löytyy aika vakiintunut ja hyvää tulosta tekevä ykköskentällinen, mutta toisessa kentällisessä käydään kovaa taistelua pelipaikoista. Paikallisottelussa tarjoutuu osalle pelaajista paikka osoittaa kuuluvansa mukaan pelaavaan kentälliseen. Ennakkoon kiihkeässä ottelussa täytyy osata näyttää pystyvän pitämään päänsä kylmänä läpi ottelun, tehdä järkeviä ratkaisuja kentällä ja antaa kaikkensa joukkuepelille. Asenne ratkaisee näissä otteluissa paljon, ja kaikkein tärkeintä on pitää itseään valmiina näyttöpaikkaa varten, jotta pystyy pelaamaan omaa parasta peliään paikan saadessaan.

Vaikeuksien kautta voittoon
Paikallispeli lauantaina